» » » Geen ruimte voor je koning(in)?

Geen ruimte voor je koning(in)?

Een langdurige en fijne relatie is misschien wel het meest begeerde goed, meer dan geld of roem. 90% van alle muziek, films en gedichten gaat over de liefde en dat is niet voor niets. We verlangen er (bijna) allemaal naar en geef ons eens ongelijk. We krijgen liefde, warmte, stabiliteit, een maatje, seks en niet te vergeten: voortplantingsmogelijkheden. Relaties voorzien ons in allerlei basisbehoeften.

Drie miljoen mensen in Nederland zijn single en zelfs als je wel aan een relatie komt, strandt 40% van de huwelijken. Hoe komt dat, als die relatie zo begeerlijk is? Blijkbaar is het moeilijker dan het lijkt…

Sommige mensen hebben er gewoon geen ruimte voor. We kennen allemaal wel zo iemand: full-time baan, deeltijd opleiding, een bataljon vrienden, 3 keer per week sporten en als het even kan zelfontplooiing, meditatie en yoga. In zo’n druk leven, is er bijna geen plek voor nóg iets wat aandacht en tijd vraagt.

Geen ruimte hebben speelt ook op een subtielere, en verneukeratievere, manier. Het zijn namelijk niet alleen doeners en workaholics die single blijven. Naast praktisch, kan je ook emotioneel geen ruimte hebben.

Je kan het vergelijken met een schaakbord. Er maar plek voor 1 koning en koningin. Beide met hun vaste plek. Zo is er ook plek voor je partner. Als single verwacht je dus een leeg koning(in)sveld. Alleen als je emotioneel geen ruimte hebt, is dit niet zo. Onbewust staat er al iemand op die plek:

• Je eerste echte liefde.
• Een ex die grote invloed op je heeft gehad.
• Je moeder (voor echte moederszonen).
• Je vader (voor echte vadersdochters).

Als het veld naast je bezet is door iemand anders dan je partner, is zowel single als bezet zijn onbevredigend. Single zijn is sowieso onbevredigend maar zelf als je wel (even) iemand aan de haak slaat, voelt dat niet kloppend. Om uit deze patstelling te komen moet het veld naast je leegmaken zodat er ruimte komt voor jouw koning(in).

Daarvoor zijn liefdesopstellingen. Een liefdesopstelling maakt ruimte waar dat er eerst niet was. Door de verhoudingen weer recht te zetten en iedereen zijn eigen, juiste, plek te geven komt er ruimte voor jouw koning(in).

Dus: Heb je al veel geprobeerd en lukt het je niet een relatie te vinden? Kom dan eens onderzoeken of je niet toevallig emotioneel bezet bent. Klik hier om verder te lezen en/of je in te schrijven.

Een Reactie

  1. Relatie in beeld
    | Beantwoorden

    Goed stuk. Interessant dat je het met een schaakbord vergelijkt! Zo begrijpen meer mensen het en krijg je hele andere inzichten!

Laat een Reactie Achter